Hitta rätt golvbeläggning för golvvärme

En golvvärme har flera fördelar. Du behöver inte installera en kylare i rummen, vilket är en visuell fördel. När värmen utvecklas i golvet och stiger till taket upplevs golvvärme som mycket trevlig. Rummet värms upp jämnare än vad som är möjligt med radiatorer.

Många byggare som planerar en ny byggnad väljer golvvärme på grund av den fördelaktiga värmeutvecklingen. Detta installeras helst i vardagsrummet, i badrummet och toaletten och i köket. Alternativt kan du installera golvvärme i alla rum. Eftersom kostnaderna är något högre än när man väljer en konventionell värmare, bör kostnader och fördelar noggrant vägas mot varandra. I grund och botten är installationen av golvvärme också en del av en renoveringsmöjlighet. Du bör dock ta hänsyn till att golvvärmen fungerar med en lägre framledningstemperatur än en vanlig värmare. Dessutom är det viktigt att du kombinerar golvvärmen med en lämplig golvbeläggning. Värmen måste kunna utvecklas fritt i rummet. Därför är till exempel tjocka mattor uteslutna. Du har fortfarande ett urval av olika beläggningar som ser väldigt attraktiva ut, inte bara i kök och badrum, utan också i vardagsrum.

ANSLUT GOLVVÄRME TILL RÄTT TÄCKNING

Valet av golv efter installation av golvvärme i vissa rum eller på hela bostadsutrymmet bör övervägas noga. Den visuella aspekten spelar en viktig roll, särskilt i bostadsutrymmen. Golvbeläggningen ska passa in harmoniskt i anläggningens helhetsbild. Det ska vara enkelt att sköta och det får inte försämra golvvärmens prestanda. Material som är särskilt populära för golv i kombination med golvvärme är
laminat eller kakel. Hos specialistleverantörer finns det ofta också specifik hänvisning till lämpligheten för golvvärme och det finns ytterligare specialistinformation om ämnet. När du lägger laminatet bör du se till att inte bara golvbeläggningen utan även ljudisoleringen är anpassad till golvvärmen. Inget material får användas som skulle försämra värmeöverföringen.
Plattor är särskilt lämpliga för kombination med golvvärme. De leder värmen så perfekt att dina fötter känner sig bekväma när du trampar på golvet. Kalla fötter hör till det förflutna. Nackdelen med plattor, särskilt i vardagsrum, är att de verkar svala och sterila. Dessutom får de inte täckas med en tjock matta.

MODERNA PLATTOR MED ETT TREVLIGT UTSEENDE

Det finns ett brett utbud av plattor på marknaden som har utformats för att kombineras med golvvärme. Det handlar inte längre bara om de sterila, enfärgade plattorna som ser elegant och rent ut i badrummet och köket. Du kan välja brickor som inte längre kan ses som sådana. Kombinera din golvvärme med träliknandekakel som ser ut som golv i parkett eller laminat. På det här sättet skapar du den perfekta basen för din golvvärme och kombinerar den med de trevliga egenskaperna hos plattorna. De är särskilt lätta att rengöra och underhålla. I sittgruppen i ditt vardagsrum kan du kombinera plattorna med en tunn matta som leder värme och känns särskilt bekväm under dina fötter. Mattorna finns i många olika färger och mönster. När du köper mattan, se till att den är certifierad för användning på golvvärme. Då är det omöjligt för mattan att försämra golvvärmens prestanda.

Behöver du experthjälp med din VVS i Stockholm? Kontakta oss så hjälper vi dig!